Una de les regions més riques i diverses de l’Europa vitivinícola i la zona de més producció i projecció internacional de Catalunya és el Penedès, que destaca també per la qualitat dels seus productes i el dinamisme de la seva gent.

HISTÒRIA

Els romans van introduir el cultiu de la vinya i les vil·les agrícoles. El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca dóna testimoni de l'existència de vinyes al Penedès des del segle IV aC. Sota la influència romana la viticultura va tenir un gran desenvolupament al voltant de la via Augusta des del Pont del Diable fins a l'Arc de Berà. S'exportaven vins a la Gàl·lia, la Britània, la Germània, la Itàlia romana i la Mauritània Cesariense.

Als segles XVIII i XIX van prendre gran embranzida i van esdevenir el referent vinícola de Catalunya amb l'extensió de vinyes més gran, la major producció i la major projecció internacional, facilitada per la introducció del cava com a xampany local. Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia s'han convertit en capitals del vi. A més es troben cellers innovadors que s'han situat en l'avantguarda de la vinicultura catalana i espanyola. És al Penedès on es van instal·lar els primers sistemes de control de temperatura, les primeres tines de fermentació d'acer inoxidable i tots els estris de l'enologia moderna.

CLIMA

El clima és mediterrani, temperat, càlid i suau, amb notables oscil·lacions tèrmiques estacionals. La baixa pluviositat i l’elevada insolació contribueixen a fer del Penedès una zona òptima per al conreu de la vinya.

GEOGRAFIA

A més de l'Alt i Baix Penedès, que concentren la major producció, s'inclou part de l'Anoia, del Baix Llobregat i del Garraf, més Aiguamúrcia a l'Alt Camp i Creixell i Roda de Berà al Tarragonès. El conjunt s'estén entre els rius Llobregat i Gaià, a recer de la serralada prelitoral i obert a la influència mediterrània. diferents rius.

Els terrenys estan formats per petits pujols que van pujant des del mar fins a Montserrat, passant per petites valls dels diferents rius.

Superfície de vinya inscrita 2.500 (ha)
Viticultors 3.750
Cellers embotelladors 161
Producció d’ampolles 18.000.000
Varietats blanques Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Subirat parent, Moscatell d’Alexandria o moscatell de gra petit, Malvasia de Sitges, Garnatxa blanca, Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Chenin.
Varietats negres Ull de llebre, Garnatxa negre, Samsó, Monastrell, Sumoll, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Pinot Noir.

VINS

Els vins blancs tradicionals són aromàtics, alegres i estructurats. Els vins d’agulla i els rosats són fragants, amb aroma intensa i persistent.

Els vins negres són sedosos, aromàtics, equilibrats, amb cos i graduacions de 12 a 15º.

VINS DESTACATS


Gran Caus

Jean León Vinya Gigi

Marta Violet

Sumoll 2015

CONSELL REGULADOR