L’actual DO Tarragona ha sabut evolucionar amb el temps per participar en la revolució enològica que ha experimentat el nostre país. La tradició s’ha donat la ma amb la innovació. El treball i l’esforç dels productors i dels cellers es pot tastar en cada copa de vi.

HISTÒRIA

L’Imperi Romà va ser el veritable impulsor dels vins a les comarques de Tarragona, els territoris de la Tarraconense destacaven pels seus vins i eren considerats dels més privilegiats de l’imperi. A Tarragona sempre ha hagut una gran vocació exportadora de vi, tant es així que al carrer Reial de Tarragona, al costat del Port, va ser una zona on es van concentrar una gran quantitat de Cellers que exportaven amb vaixells els seus vins a tota Europa.

La DO Tarragona com a tal es va crear l’any 1945 i el seu primer reglament es va aprovar pel Ministeri d’Agricultura el 25 de març de 1947. Aquesta denominació d’origen es va crear inicialment per protegir el vins de licor, els anomenats Tarragona Clàssics. Va ser posteriorment, l’any 1959, quan es van començar a protegir els vins secs i també els semidolços.

CLIMA

A la DO Tarragona el clima és mediterrani amb influències continentals a la zona més alta de la Vall de l'Ebre. Les vinyes estan afectat per la marinada i el mestral a la zona del camp de Tarragona i pel mestral a la zona de la Ribera d'Ebre.

Aquest clima mediterrani es caracteritza per uns hiverns suaus i uns estius molt més calorosos, encara que estan temperats per la brisa marina. La precipitació mitjana anual al camp de Tarragona es de 475 mm i de la Ribera d'Ebre de 650 mm.

GEOGRAFIA

Les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Camp i la Ribera d’Ebre, situades totes elles entre l’Ebre i la Mar Mediterrània, ens ofereixen un paisatge amable. Els sòls de la comarca del Camp de Tarragona són majoritàriament del miocè, sòls calcaris i lleugers, els sòls de la zona de la Ribera d'Ebre són de la era terciària, calcaris i pedregosos i de al·luvions del quaternari.

 

Superfície de vinya inscrita 5.910 (ha)
Viticultors 2.067
Cellers embotelladors 34
Producció d’ampolles 3.500.000
Varietats blanques Macabeu, Parellada, Xarel·lo, Moscatell d’Alexandria, Moscatell de gra petit o Frontignan, Garnatxa blanca, Malvasia, Sauvignon blanc.
Varietats negres Ull de llebre, Sumoll, Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Samsó o carignane, Monastrell, Merlot, Pinot noir, Syrah.

VINS

Els vins blancs són suaus, delicats i lleugers; els rosats, refrescants, brillants i transparents; els negres son equilibrats, persistents, aromàtics i saborosos i els vins de licor –coneguts com a Tarragona Clàssics- són melosos, sedosos i intensos.

 

VINS DESTACATS


Adrià Paumerà

De Muller Syrah

El Terrat

Ipsis Chardonnay

CONSELL REGULADOR