La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà. S’hi distingeixen set subzones: Artesa de Segre, Les Garrigues, Pallars, Raimat, Segrià, les Valls del Riu Corb i l’Urgell.

HISTÒRIA

El caràcter interior, allunyat del mar, ha fet que durant segles l'àrea estigués allunyada de les vies de comercialització, resultant uns vins amb trets propis i característics.

La colonització agrícola de Raïmat a principi del segle XX va suposar una renovació important, aportant innovacions en les varietats de raïm i en els mètodes de producció. Va ser el primer lloc de Catalunya on es van introduir les varietats de cabernet sauvignon, merlot i chardonnay, al costat de les varietats autòctones, i es van adoptar les tècniques californianes de vinificació.

CLIMA

El contrast tèrmic del clima continental s’accentua amb una insolació elevada i una pluviositat escassa. Cada subzona presenta diferències climàtiques i de sòl, i paisatges que conjuguen muntanya i pla.

GEOGRAFIA

L'àrea de la denominació és diversa amb característiques geològiques i climàtiques canviats. Les vinyes són entre els 200 i 400 m. d'altitud. El sòl és calcari recobert de sorra, amb una gran uniformitat a tota la denominació.

Superfície de vinya inscrita 4.002 (ha)
Viticultors 432
Cellers embotelladors 36
Producció d’ampolles 3.971.067
Varietats blanques 2.164 ha: Albarinyo, Chardonnay, Chenin, Garnatxa blanca, Gewurztraminer, Godello, Macabeu, Malvasia, Moscatell de gra gros o d’Alexandria, Moscatell d'Alexandria, Moscatell de gra menut, Parellada, Riesling, Sauvignon blanc, Verdejo, Viognier i Xarel·lo.
Varietats negres 1.838 ha: Cabernet Franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa negra, Garnatxa Tintorera, Makbec, Mazuela o samsó, Merlot, Monastrell o garrut, Pinot noir, Syrah, Trepat i Ull de llebre.

VINS

També en l’elaboració dels vins queda patent la vinculació de la zona en la singularitat dels productes.

Les temperatures nocturnes durant la maduració són excepcionalment baixes, la qual cosa fa que els vins tinguin una elevada acidesa i uns sabors intensos, diferents de qualsevol altra zona. Així, les aromes primàries dels vins blancs queden impregnades de tocs afruitats en aquells que es produeixen en les subzones amb relleus suaus, i florals en les subzones de més altitud. Per la seva banda, als vins negres, el caràcter dels factors naturals es manifesta en el grau alcohòlic, els perfums i els sabors.

A més de vins blancs i negres, els cellers de la DO Costers del Segre elaboren també vins rosats, vins escumosos, vins de licor i vins d’agulla.

Vins blancs
D’entre la gamma de varietats blanques, les predominants són les tradicionals Macabeu i Parellada, i el Chardonnay. El resultat són vins de perfil més clàssic: lleugers i afruitats.

D’altra banda, la bona aclimatació del Chardonnay a la regió ha permès l’elaboració de vins de característiques més actuals -tant vins joves com fermentats en bóta de roure- que presenten una major estructura i on es fa més present el seu caràcter varietal.

Vins negres
De la carta de varietats negres, les més implantades són la tradicional Ull de Llebre i el Carbernet Sauvignon, que són treballades juntament amb altres varietats destacades com ara el Merlot, la Syrah, la Pinot Noir, la Garnatxa o el Trepat.

Les principals característiques dels vins negres de la DO Costers del Segre són les potents aromes i el gust equilibrat. Al mateix temps ofereixen també una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

VINS DESTACATS


Geol

Acusp 2016

La Romiguera

Cérvoles Estrats

CONSELL REGULADOR