La Denominació d'Origen Alella (D.O. Alella) identifica el vi d'aquesta zona del Maresme i està reconeguda des de 1954, any en què va ser creat el Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen.

HISTÒRIA

Els vins de la zona són mencionats per Plini el Vell a Naturalis Historia i per Marc Valeri Marcial a Epigrames, anomenats vins laietans. En el jaciment arqueològic de Veral de Vallmora, a Teià, s'han trobat una sèrie d'estructures que documenten l'elaboració del vi des del segle I fins al IV dC. Una inscripció en un segell de plom demostra que era explotat per famílies de Barcino. A l'Edat Mitjana els vins d'Alella subministraven la cort de comtes i reis de Barcelona. Era un dels vins favorits de la burgesia barcelonina del segle XIX, i s'exportava a Amèrica.

CLIMA

Un clima plenament mediterrani a la part que voreja la platja conviu amb un microclima més continental a la banda interior. La Serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar.

GEOGRAFIA

La característica més significativa de la D.O. Alella és l'existència del sauló, un terreny arenós d'origen granític i color pràcticament blanc, que té una gran permeabilitat i una gran capacitat de retenció de la irradiació solar. Això facilita la maduració del fruit i aporta finor als vins. El baix poder de retenció de l'aigua queda compensat pel microclima local.

Superfície de vinya inscrita 316 (ha)
Viticultors 100
Cellers embotelladors 8
Producció d’ampolles 495.630
Varietats blanques Xarel·lo o Pansa blanca, Chardonnay, Chenin, Garnatxa blanca, Macabeu, Malvasia, Moscatell de gra petit, Parellada, Picapoll blanc, Sauvignon blanc.
Varietats negres Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Pinot noir, Samsó o mazuela, Sumoll negre, Syrah i Ull de llebre.

VINS

Els vins blancs són els més característics d’Alella, secs o dolços, elaborats amb una suma de varietats diferents. Són lleugers, perfumats i cristal·lins. Destaca la pansa blanca, sovint matisada amb chardonnay o sauvignon blanc.

Els rosats són frescos, aromàtics i lleugers. S’elaboren amb garnatxa, també amb pansa rosada i merlot.

Els vins negres són afruitats i suaus, i s’elaboren amb cabernet sauvignon, ull de llebre o tempranillo i merlot.

VINS DESTACATS


Raventós d'Alella Tina 20

AA Tallarol

Parvus Syrah

Dolç Mataró

CONSELL REGULADOR