La Denominació d'Origen Terra Alta està formada pels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. És la denominació d'origen més elevada i més meridional de Catalunya.

HISTÒRIA

Els Costums d'Orta (1296) i de Miravet (1319) ja regulaven la venda del vi de la comarca. Però no va ser fins a finals del segle XIX que es va generalitzar el conreu de la vinya. Amb la plaga de la fil·loxera, va augmentar la demanda de raïm de la DO Terra Alta per part dels productors, primer els francesos i després de les comarques veïnes que avui són la DO Tarragona i DOQ Priorat.

CLIMA

El clima és mediterrani sec, destacant una influència continental forta que no acostuma a manifestar-se fora del període vegetatiu de les vinyes. La pluviometria és moderada i oscil·la entre els 350 i 500 mm/any en funció de la proximitat dels Ports. Destaca la decisiva influéncia dels vents dominants: el Cerç o mestral i les Garbinades.

GEOGRAFIA

La zona vinícola més meridional de Catalunya està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya (Aragó). Les serralades prelitorals calcàries de Pàndols, Cavalls i els Ports presideixen un paisatge espectacular i típic del mediterrani interior, destacant La Plana, l’Altiplà i les Valls. La vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents (planes i costers) o en bancals.

El sòl de conreu és en general de textures mitjanes, amb bon drenatge, de profunditat variable, ric en calcària i molt pobre en matèria orgànica. Destaca el valor vitícola i enològic dels "panals" (acumulacions de sediments eòlics però amb un caràcter menys calcari).

Superfície de vinya inscrita 6.000 (ha)
Viticultors 1.460
Cellers embotelladors 39
Producció d’ampolles 6.500.000
Varietats blanques

Recomanades o tradicionals: Garnatxa blanca, Macabeu i Parellada.

Autoritzades: Chardonnay, Chenin blanc, Moscatell de gra gros o d’Alexandría, Moscatell de gra petit o de Frontignan, Pedro Ximenez, Sauvignon blanc i Viognier.

Varietats negres Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa negre, Garnatxa tintorera, Merlot, Samsó (mazuela o carignan), Syrah i Ull de llebre.

VINS

Les característiques diferenciadores dels seus vins són fonamentalment degudes a la mediterra-neitat del seu terrer i el predomini de les varietats de raïm tradicionals, recomanades pel Consell Regulador.

La importància de la Garnatxa blanca i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan dels vins blancs elaborats amb aquest raïm els que millor expressen el terrer i la cultura de DO "Terra Alta" i mereixedors d’un distintiu de garantia específic, el "Terra Alta Garnatxa blanca".

S’hi elaboren blancs, rosats, negres i fins a 4 tipus de vins de licor (mistela blanca, mistela negra, ranci i vi dolç natural). Les particularitats que poden apreciar-se estan clarament marcades per aquesta mediterraneitat i fonamentalment són: el predomini de les varietats tradicionals, més expressió en boca que en nas i destacable persistència al tast.

VINS DESTACATS


Finca Morenillo

Sa Natura

Aucalà blanc

LaFou de Batea

CONSELL REGULADOR