Avui és un dels sectors més dinàmics i pròspers de la nostra viticultura, amb una producció de 240 milions d’ampolles l’any, que arriben als consumidors d’arreu del món.

HISTÒRIA

L’origen del cava és associat a l’esplendor de la viticultura catalana de mitjans del segle XIX. Les primeres ampolles de cava es van començar a produir el 1872, gràcies als avenços tecnològics i en el camp de la microbiologia, que va permetre controlar la segona fermentació del raïm.

CLIMA

Divers, donat que es produeix a Aragó, Castella i lleó, Catalunya, Extremadura, Navarra, País Basc País Valencià i La Rioja.

GEOGRAFIA

La "regió del cava" la formen 156 municipis, entre els quals n’hi ha 132 de Catalunya. El municipi de Sant Sadurní d’Anoia és el nucli i origen d’aquesta regió, el motor que la impulsa i hi dóna vida. Destaca especialment la concentració a l'Alt Penedès, on tots els municipis tenen cellers inscrits a la Denominació d'Origen, on es troba la seu del Consell Regulador a Vilafranca del Penedès i on es troba la capital històrica del cava a Sant Sadurní d'Anoia, que concentra 76 cellers amb el 75% de la producció total.

Varietats blanques Macabeu (Viura), Xarel.lo, Parellada, Malvasía (Subirat Parent) i Chardonnay.
Varietats negres Garnatxa tinta, Monastrell, Pinot Noir i Trepat.

Caves

El cava té una entitat peculiar que li és pròpia i que és diferent de qualsevol altre vi escumós de qualitat. S’elabora a partir de diverses varietats, però n’hi ha tres de raïm blanc que es consideren les principals: el macabeu, el xarel·lo i el parellada. A aquestes varietats cal afegir-n’hi d’altres que tenen una aptitud enològica acreditada, com ara els raïms chardonnay, malvasia, pinot noir, garnatxa negre, monestrell i trepat. Aquesta darrera varietat només s’autoritza per elaborar cava rosat.

La personalitat del cava i les característiques que el fan diferent deriven de la naturalesa de la terra, de la varietat de raïm i del país on neix, però el cava és, sobretot, una obra mestra de l’home. Segons la quantitat de sucre que conté el cava s’anomena:

  • Brut nature: Sense adició de sucre.
  • Extra Brut: Fins a 6 grams de sucre per llitre.
  • Brut: Fins a 12 grams de sucre per llitre.
  • Extra sec: Entre 12 i 17 grams de sucre per llitre.
  • Sec: Entre 17 i 32 grams de sucre per llitre.
  • Semi-sec: Entre 32 i 50 grams de sucre per llitre.
  • Dolç: Més de 50 grams per llitre.

VINS DESTACATS


Brut Gramona Imperial

Brut Jaume Codorniu

Nadal Salvatge Rosé Brut Reserva

Recaredo Turó d'en Mota

CONSELL REGULADOR