Mas Clarella és un nou celler, inaugurat el 17 de setembre de 2021 i ubicat a Santa Maria de Besora, a la comarca d’Osona (Barcelona). Es tracta d’un projecte liderat per Brad i Teresa Call, una parella dels Estats Units que es van enamorar d’aquesta zona i van decidir apostar per crear el seu celler: un projecte de recuperació de l’activitat vitivinícola a la zona.

Després d’una gran inversió (més de 15 milions d’euros), el resultat és Mas Clarella, un projecte vitivinícola pioner a la zona per l’elaboració de vins d’altura de qualitat. La zona on està ubicat el celler és una zona d’alçada, Prepirineu, fresca, amb pluges molt constants, condicions que, amb el canvi climàtic, afavoreixen el projecte.

Les vinyes ara plantades es consideren replantades, ja que els historiadors afirmen que en aquesta propietat ja hi havia vinyes plantades per a ús privat molt abans que la plaga de la fil·loxera devastés tota Europa en el segle XIX. Actualment s’estan realitzant important esforços per validar l’existència segura de vinyes a Clarella.

L’altre gran vessant del projecte és la reconstrucció de la masia, un edifici històric del qual es tenen escrits des del 1245. Durant tots aquests segles d’història, per aquí han passat diferents famílies, que l’han anat ampliant i modificant en funció dels diferents usos que la casa ha tingut al llarg dels anys. Ara, amb l’arribada en 2012 de la família Call, la masia ha passat a formar part de la viticultura catalana.

Les vinyes

Les primeres vinyes van ser plantades l’any 2016, i actualment hi ha plantades 5 hectàrees de les varietats autòctones ull de llebre i macabeu, i de les foranes riesling i pinot noir, que produeixen una mitjana de 20.000 kg l’any. La idea és continuar plantant vinya i ampliar la producció amb finques pròximes al celler amb l’objectiu, a 10 anys vista, d’arribar als 40.000 – 50.000 kg, i ampliar el projecte amb un celler que canalitzi tota aquesta producció.

Els vins

A Mas Clarella s’elaboren actualment 4 referències vinícoles, dos negres i dos blancs, de produccions molt limitades, amb un total d’entre 15.000 i 20.000 ampolles l’any. I tot i que encara és una zona exclosa de Denominació d’Origen, els vins es troben sotmesos a una certificació externa de varietat i anyada que porta a terme el Consorci d’Inspecció i Control, entitat de certificació de les denominacions d’origen vinícoles catalanes.