trensTuristicsEl passat dissabte, dia 13 de maig, un centenar de persones han recorregut el Maresme d’una manera ben diferent, on la cultura i gastronomia han estat els grans protagonistes. A les 9 del matí, sortia el primer tren turístic Barcelona és molt més de l’Estació de França cap al Maresme, gràcies al projecte impulsat per Renfe i la Diputació de Barcelona per donar a conèixer les comarques barcelonines fomentant alhora una mobilitat sostenible i un turisme responsable.

La ruta, que duu el nom “El Modernisme gurmet”, s’ha iniciat a Barcelona per fer parada a Mataró on els viatgers han gaudit d’una visita teatralitzada a la Nau Gaudí, un espai que és testimoni visible no només d’un projecte modernista pioner en el seu concepte, inspirador de les obres que el van seguir; sinó també és reflex d’una època. A continuació, han fet un tastet de maduixes a la plaça Gran de Mataró i una visita a la casa Coll i Regàs, on els visitants han pogut visitar aquest espai modernista de l’arquitecte Puig i Cadafalch, tot gaudint de tastos i maridatges amb els millors productes de qualitat i de proximitat.

Després de dinar a Mataró, el centenar de persones han viatjat en tren fins a Canet de Mar on han visitat un taller de vitralls, amb una demostració pràctica per viure el  seu procés de creació i entendre l’evolució de l’artesania. També, els viatgers han pogut conèixer com s’elaboren un altre tipus de vitralls però aquest molt més ensucrats, els vitralls  “dolços” de Canet que estan elaborats amb una base de massa de pasta de te amb gelatina de colors que aporta la il·lusió òptica de qui el degusta, que ens recorda els vitralls modernistes, símbol de Canet de Mar, gràcies a l’arquitecte, Lluís Domènech i Montaner.

Finalment, per tal de conèixer la vessant més personal de Lluís Domènech i Montaner s’ha fet una visita teatralitzada plena d’anècdotes i curiositats a la Casa Museu, on estiuejava l’arquitecte de petit amb la seva família.

Amb aquesta ruta dels Trens Turístics de Barcelona és molt més es vol retre homenatge al 175 anys del primer tren Barcelona-Mataró, que se celebra el pròxim mes d’octubre i també unir-la amb el centenari de la mort d’un dels arquitectes modernistes més importants.

Està previst que es repeteixi “El Modernisme gurmet” el proper 10 de juny. Els bitllets, que es poden comprar fins poc abans de l’inici de la ruta a la web de Renfe, tenen un preu de 50 euros per a adults; 20 per als infants (de 4 a 13 anys) i gratuït de 0 a 3 anys.