servintviLes llàgrimes són el recorregut que deixa el vi a les parets de la copa després que ho servim o que agitem la copa. Aquest recorregut forma un solc al vidre, semblant al d'una llàgrima vessant-se per la galta, d'aquí el nom. Tot i que aquesta denominació és diferent en funció del país. Per exemple, a Alemanya són conegudes com a “finestres gòtiques” o a França i Anglaterra en diuen “cames”.

Les llàgrimes del vi s'observen a la fase visual del tast. Concretament tenen lloc quan movem el vi per la copa fent moviments circulars. Després de realitzar aquesta acció, queden gotes de vi que llisquen per les parets de la copa amb aquesta forma tan singular de llàgrimes.

Perquè apareixen?

Darrere aquest fenomen hi ha molta més ciència del que es podria pensar en un inici. Les llàgrimes de vi apareixen a causa de l'anomenat Efecte Marangoni. Aquestes estan formades per aigua i alcohol. L'alcohol modifica la tensió superficial de l'aigua fent que aquest líquid quedi enganxat a les parets. Segons es vagi evaporant l'alcohol i creixi la proporció d'aigua, la densitat d'aquesta barreja anirà augmentant i començarà a lliscar cap avall formant aquestes característiques llàgrimes.

Què ens indiquen les llàgrimes?

Contràriament a la creença popular, les llàgrimes de vi no indiquen la qualitat del vi, sinó que estan relacionades amb la graduació alcohòlica. Als vins amb més concentració d'alcohol es formaran llàgrimes més fàcilment.

Això també pot passar amb els vins que contenen una major quantitat de tanins i sucres, cosa que explicaria per què les llàgrimes apareixen més freqüentment en vins negres i en vins dolços.

Per exemple, una llàgrima densa que llisca lentament sobre la copa de vi ens indica que estem davant d'un vi untuós, amb cos i que té força alcohol. En canvi, una llàgrima més lleugera que caigui ràpidament ens parla que ens trobem amb un vi amb poc cos i baix contingut alcohòlic.