Origens2023 250Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, tindrà lloc el cap de setmana del 18 i 19 de novembre al recinte firal d’Olot (carrer Madrid, 2).

La cuina verda serà el tema central de la 11a Fira Orígens 2023, una fira consolidada i esperada pel sector dels productors agroalimentaris per presentar les novetats i fer contactes professionals. Els vegetals s'han convertit en protagonistes dels fogons i cuineres i cuiners posen en valor la riquesa i la diversitat del món vegetal, aportant així un gran valor nutricional als seus plats i apostant per la sostenibilitat.

Per l’Aula de Cuina hi passaran grans professionals de la cuina, majoritàriament cuineres, entre els que cal destacar a Clara i Carlota Puigvert (Les Cols ** + *Verda, Olot) que mostraran el compromís de l’estrellat restaurant amb els productes autòctons de la Garrotxa; Iolanda Bustos, la xef de les flors, que exhibirà el seu coneixement sobre plantes i herbes comestibles; la cuinera índia Anjalina Chugani (Indian Conscious Food and Lifestyle), que delectarà als assistents fent plats vegetals del seu país d’origen; David Colom (L’Hostalet, Hostalets d’en Bas), que actuarà en representació del col·lectiu Cuina Volcànica i posarà l’accent sobre els productes de tardor de la Garrotxa; Cristina Feliu i Àlex Carrera (L’Aliança d’Anglès *, Anglès), que cuinaran allò que els brinda l’horta dels seus proveïdors de confiança; Maria Nicolau, cuinera i divulgadora, autora del llibre Cuina o Barbàrie, que sorprendrà al públic amb un espectacle de plats inèdits; Myrto Kalle, que ensenyarà a fer plats fàcils i saludables d’inspiració grega; Pep Nogué (La fonda de Catalunya Ràdio) que estarà acompanyat de la dietista Anna Paré, experta en la relació entre hàbits saludables i salut mental, per mostrar-nos la relació entre els aliments i la memòria; Laura Tejero, Joan Morillo, Arnau Casadevall i Isidre Soler (Divinum, Girona), que cuinaran plats refinats de cuina vegetal; Sílvia Fernández, Bàrbara Fumadó i Vicky Lago (Primera Planta, Olot), que ens ensenyaran a fer plats de cuina verda saludable; i Adrià Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya), tercera generació del mític restaurant, que explicarà com incorporar fruites i vegetals a la cuina dolça de Ca l’Enric.

L’Aula de Tast acollirà degustacions de diversos productors presents a la fira. Entre d’altres, un de productes de la Garrotxa amb Gastroteca (el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya) i Delit (la plataforma en línia de la gastronomia de la comarca que enxarxa productors, botigues, restaurants i experiències gastronòmiques); un que inclourà la poma de muntanya (Biolord), l’espirulina (Organa Espirulina), les avellanes (Ca Rosset) i el kombutxa (Enso Ferments); un de flaones, el dolç medieval (amb Albert Pizarro de INS Olivar Gran i Lluis Riera de Cacau Pastisseria); un tast a cegues de productes de mar i muntanya de Girona Excel·lent (segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona) un de formatges artesans catalans d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i elaboradors de formatge artesà); un de xuixos de Girona (Xuixos Castelló, Caram Caram i Gastroteca); un de botifarres catalanes (Confraria del Gras i el Magre i Fundació oficis de la carn) o un de xocolates artesanes i vi dolç (Menjamques, Aynousé, Ferrer Xocolata, Terra la Vita i Celler Mas Ponsjoan).

Pel que fa a l’espai firal, hi haurà 60 estands amb productors que exposaran els seus millors productes als visitants a través de l’intercanvi de tiquets i també es podran comprar directament al productor, que sempre és darrera el taulell, un valor afegit i un element de confiança, senya d’identitat de Fira Orígens, en el que va ser pionera. Cal destacar que un 26% s’estrenen a la Fira i que els productes ecològics superen el 43% de l’oferta. Entre els nous productes que s’hi presentaran, cal fer esment dels cereals ecològics per esmorzar, la pasta de blat escairat sense gluten, l’espirulina fresca, les verdures i hortalisses ecològiques o l’all negre i els seus derivats, entre molts d’altres.

Així mateix es tornarà a celebrar la 2a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2022 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. 

El preu d´entrada a la fira és de 5 € i inclou 5 tiquets de degustació. L’Aula de Cuina és d’accés lliure amb l’entrada al recinte, mentre que l’Aula de Tast té un cost de 1 € i cal inscriure’s a l’entrada de la fira.

L´horari serà el dissabte 18 de novembre des de les 10 del matí a les 9 de la nit i el diumenge 19 des de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Més info https://www.firaorigens.cat/