vinsdefinca2023Cinc nous vins de quatre denominacions d’origen han rebut el màxim reconeixement que pot aconseguir el vi català per part del Govern de la Generalitat, la distinció de Vi de finca qualificada. Es tracta dels vins Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins (DO Montsant), elaborat amb la varietat picapoll negre; La Serra Blanc, un vi de garnatxa blanca, d’Herència Altés (DO Terra Alta); Singular Blanc, de Collbaix (DO Pla de Bages), elaborat amb macabeu; Raïms de la Immortalitat, un xarel·lo blanc del celler Torre del Veguer (DO Penedès), i l’Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas (DO Pla de Bages). Tots ells han estat reconeguts pel treball continuat a la vinya, l’esforç, la constància i l’exigència assolida.

Els representants dels cellers han rebut el reconeixement a mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, David Mascort, i de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte que s’ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. Abans del lliurament, els assistents han pogut copsar la singularitat dels nous vins distingits a través d’un tast guiat per Toni Albiol, Millor Sommelier de Catalunya 2023.

David Mascort ha posat de manifest que amb aquestes cinc noves distincions es fa palès que “Catalunya està elaborant els millors vins de la història. Vins que són resultat d’esforços de molts actors diferents: cellers, productors i elaboradors. Des del Govern treballem per promoure i destacar aquesta realitat, perquè el món del vi aporta més que un gran producte, una cultura i una forma de vida.”

Els vins de finca qualificada “són la demostració que l’excel·lència és el camí. Garanteixen la continuïtat i el desenvolupament de l’activitat al món rural. Són un símbol de compromís amb la vinya i la producció agrícola sostenible en el temps”, ha afirmat el conseller.

Balcells ha volgut destacar la bona feina i la implicació dels cellers que aconsegueixen aquesta distinció i que esdevenen “el vèrtex qualitatiu i el màxim exponent del vincle amb el seu territori, aquests vins representen una identitat molt concreta, al mateix temps que un exemple de l’autenticitat de les seves creacions que ens permet posicionar Catalunya com el gran país de vinyes i vins que és”. També ha assegurat que continuaran “treballant per vestir el vi de cultura i de qualitat. Coneixedors de l’excel·lència que es busca a cada denominació d’origen catalana”.

Des que es va aprovar el Pla estratègic #HoritzóINCAVI2025, el juliol de 2022, aquesta agenda inclou un projecte estratègic específic transformador d’impuls dels vins de finca qualificada, que busca posar en valor el territori i les persones que el treballen i vol promoure la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins de Catalunya. En aquest temps, s’han incorporat dos nous vins de finca qualificada l’any 2022 i cinc aquest any 2023, un exemple que el vi català està en un moment esplèndid pel que fa la producció de qualitat.