La Denominació d'Origen Qualificada Priorat és l'única denominació d'origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat (DOQ). L'àrea de producció és al Priorat històric, al centre de la comarca del Priorat.

HISTÒRIA

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença, al segle XII, els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DO Priorat.

CLIMA

La climatologia és brusca i extrema, amb oscil·lacions tèrmiques molt acusades entre el dia i la nit. La pluviometria mitjana anual es situa en els 600 mil·límetres.

GEOGRAFIA

L'àrea de la denominació comprèn els municipis de Bellmunt del Priorat, Falset (parcialment), Gratallops, el Lloar, el Molar (parcialment), la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa.

La geografia d'aquesta zona d'antiga tradició vinícola és espectacular, amb feixes i costers de pendents tan pronunciats que cal construir-hi terrasses per al conreu de la vinya. Els sòls estan formats per pissarres que reben el nom de llicorelles.

Superfície de vinya inscrita 1887 (ha)
Viticultors 618
Cellers embotelladors 96
Producció d’ampolles 3.800.000
Varietats blanques Garnatxa blanca, Macabeu, Pedro Ximenez, Chenin, Pansal, Moscatell d’Alexandria, Moscatell de gra petit i Picapoll blanc.
Varietats negres Recomenades: Garnatxa i carinyena o samsó.
Autoritzades: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Garnatxa peluda, Cabernet franc, Ull de llebre, Picapoll negre i Pinot Noir.

VINS

Els Priorat són sobretot negres, elaborats amb carinyena, garnatxa negra i peluda i, en menor mesura, cabernet sauvignon, merlot y syrah. Presenten aromes molt complexes, carnosos i rotunds. Elegants i originals, gaudeixen de molt bona acollida.

Els vins blancs elaborats amb garnatxa blanca, macabeu i pedro ximénez, els rosats de garnatxa negra i els generosos i rancis completen la producció del Priorat.

VINS DESTACATS


Planetes de Nin

GR-174

Les Terrasses

Compte Pirenne

CONSELL REGULADOR