Cava, Champagne i Prosecco són tres dels vins escumosos més consumits al món, encara que hi ha qui no sap diferenciar-los. Coneixes realment les diferències?

Champagne

champagneÉs d'origen francès, concretament de la regió de la Champagne, que es troba a la part septentrional de França i on el clima es caracteritza per la pluja i el fred, per això la beguda francesa té més dificultats per aconseguir escumosos secs. Té un procés específic per a la seva elaboració anomenat mètode champenoise.

Es fan servir principalment les varietats de raïms Chardonnay, Pinot noir i Pinot meunier, és a dir, en gran part és elaborat amb raïms negres i naturalment àcids com a resultat del clima de la regió. Quan s'elabora només amb raïm Chardonnay, se'l coneix com a blanc de blancs (blanc de blancs).

Normalment el Champagne és més dolç que altres vins escumosos a causa del clima i de les collites irregulars a la zona de producció. Sol elaborar-se amb una barreja de vins de diferents anyades i habitualment se li afegeix sucre.

Cava

DO CAVAÉs d'origen espanyol, amb més del 95% de la producció a la zona de Comtats de Barcelona (Catalunya). Té el mateix procés d'elaboració que el Champagne, mètode champenoise.

Es fan servir les varietats de raïms Macabeu, Xarel·lo i Parellada, encara que hi ha altres varietats autoritzades: subirat parent (malvasia), chardonnay, i les negres: garnatxa negra, monastrell, trepat (només per a rosats) i pinot noir. Tots aquests són raïms, majoritàriament blancs, tenen una maduració correcta a causa del clima càlid de la regió per la qual cosa no cal afegir sucre com en el cas del Champagne.

Les collites són més regulars, per això el Cava s'elabora amb vins d'un mateix any.

Prosecco

proseccoPrové de Itàlia i va ser pensat per ser un vi d'alta qualitat i l'escumós italià per excel·lència. Per a la vinificació del Prosecco s'utilitza el mètode Martinotti-Charmat o mètode charmat, que permet potenciar les característiques del raïm Glera, on la segona fermentació té lloc a tancs d'acer inoxidable.

S'elabora amb la varietat de raïm glera (en un mínim d'un 85 %), que es cultiva a la regió de Vèneto, encara que hi ha altres varietats autoritzades: verdís, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga, chardonnay, pinot bianco, pinot grigi, pinot nero (tinta).

Diferències

La primera diferència que trobem són les varietats de raïm i el clima propi de cada zona, que confereixen personalitats diferents a aquests escumosos.

Un altre dels aspectes que els diferencia més és el mètode d'elaboració. Ens referim al mètode tradicional o champenoise, que consisteix, a fer la segona fermentació en ampolla. Significa que tant el Cava com el Champagne obtenen les bombolles dins de l'ampolla que arriba al mercat. Per contra, el Prosecco aconsegueix les bombolles en grans dipòsits de fermentació a través del mètode charmat, on la segona fermentació té lloc en tancs d'acer inoxidable.

El temps de criança en ampolla, pràcticament inexistent a la majoria de Proseccos, confereix una important personalitat al Cava i al Champagne.

A causa del clima, el Champagne té més dificultats per aconseguir escumosos secs (sense addició de sucre) i d'anyada (els preuats millèsime que no arriben cada any). En canvi, el Cava, gràcies a les hores d'insolació del clima mediterrani, aconsegueix assegurar la verema cada any produint amb facilitat cava d'anyada, escollint el punt òptim de maduració i decidint si es vol afegir sucre o no per crear diferents estils de Cava .

El Prosecco s'elabora amb una pressió menor que el Cava i el Champagne, per la qual cosa sovint les bombolles són més grans i menys persistents.

Taula comparativa segons el contingut de sucre (Grams per litre)
Cava Champagne Prosecco
Brut nature: 0-3 g/l Extra brut: 0-6 g/l Brut: hasta 15 g/l
Extra brut: 0-6 g/l Brut: menos de 12 g/l Extraseco: 15-20 g/l
Brut: hasta 12 g/l Extraseco: 12-17 g/l Seco: 20-35 g/l
Extraseco: 12-17 g/l Seco: 17-32 g/l  
Seco: 17-32 g/l Semiseco: 32-50 g/l  
Semiseco: 32-50 g/l Dulce: más de 50 g/l  
Dulce: más de 50 g/l