bbf2023250L'onzena edició del Barcelona Beer Festival marca un punt d'inflexió en molts sentits. El principal és que el reconegut festival del sector de la cervesa en l'àmbit internacional torna a Barcelona, després de celebrar les seves cinc edicions anteriors a La Farga de L'Hospitalet. 

Una altra gran novetat d'aquesta edició és que el Barcelona Beer Festival acull en la seva celebració de tres dies (26, 27 i 28 de maig) a la fira professional InnBrew: The Brewers Convention, ajuntant en aquest amplíssim espai firal a dues de les cites més importants del sector. Concretament, l’InnBrew és més professional que mai, portant més enllà aquesta trobada entre professionals del sector amb xerrades monogràfiques sobre tendències (InnTalks), workshops, espai expositiu per a 50 empreses especialitzades a proveir productes i serveis a cerveseres i moltes oportunitats de networking. En aquest sentit, Rius assevera que després de deu anys enfocant els nostres esforços en la difusió, ja és moment per a presentar al sector de la cervesa com un partner sòlid i fiable per a la restauració i HORECA, amb una infraestructura firal i de trobada que connecti els professionals especialitzats del sector amb restauradors i faci visible l'esforç d'innovació de les cerveseres i la gran versatilitat dels seus productes per a ser company líquid de l'escena gastronòmica.

És precisament la gastronomia el tercer eix que vehicula aquesta edició del Barcelona Beer Festival per a demostrar la maduresa d'un sector que vol treballar braç a braç amb els creadors gastronòmics. En el Gastro Show, un total de 10 xefs (2 dels quals són pastry xef, especialitzats en el dolç) oferiran cadascun un plat, mostrant el bon pols gastronòmic de la ciutat amb propostes de cuina tradicional i internacional de reconeguts restaurants barcelonins. Pepa Tomate oferirà esferes cruixents de tàrtar de salmó i alvocat; Mama Pizza la tradicional (i una mica inèdita a Barcelona) pizza Margherita portafloglio; Família Nuri un deliciós de mar i muntanya de sépia, botifarra i allioli de pebrot vermell fumat; Piel de Gallina, el seu cèlebre pollastre fregit gurmet a l'estil coreà amb les seves saboroses salses; Chamako brinda els seus tacs d'estil mestís amb Chancho Cheddar (costella de porc amb cheddar trufat i chimichurri) i HaraKiri (steak tartar Tòquio style); Telefèric, el suculent brioix de tàrtar de tonyina marinada amb guacamole maionesa de chipotle, llima i ceba crispy; Rooster & Bubbles un sensacional entrepà de xai a l'ast en pa de pita, amb ceba adobada, rave vermell, cogombre, formatge feta, brots verds i salsa de iogurt amb herbes fresques; els paccheri piccanti amb salsa de tomàquet San Marzano, nduja i burrata fumada del restaurant Algrano del xef Gabriele Milani i com a cloenda dolça, els gelats de xocolata negra amb cervesa i el birramisú del mestre gelader Massimo Pignata de Delacrem i el Brownisú de La Dramerie, el projecte dels televisius pastry xef Sofia Janer i Víctor Gonzalo.

Cadascun dels plats presentarà un suggeriment de maridatge amb un estil de cervesa. El sector elabora cerveses de qualitat i gastronòmiques, explica Rius, i volem aconseguir que el sector gastronòmic confiï en l'especialització i professionalització del sector de la cervesa tal com confia en el vi perquè aquestes excel·lents cerveses i la seva qualitat es vegin reflectides en les cartes dels restaurants.

Aquesta onzena edició és més experiencial que mai, amb activitats d'aforament limitat que cal reservar amb antelació: des de tastos de temàtica especialitzada impartits pels seus elaboradors, xerrades de cerveseres que expliquen la seva trajectòria per a inspirar a noves brewers (destacant la de l'Associació de Cervesers Bascos EGE i el retrat de l'escena al País Basc o la de Flandes, gresol d'estils propis com les trappist de monestir o les lambic de fermentació espontània), pop ups com la de l'Atélier que mostren com la pastisseria i la cervesa són companys ben avinguts o la de maridatge d'ostres del Delta de l'Ebre amb oyster stout (estil genuí de la costa britànica) i activitats on el llúpol no és l'únic protagonista, impartides per Amics Fermentables i el seu gran coneixement en la fermentació de kombutxa, sake i l'hidromel.

Com a mostra d'aquesta vocació d'innovació i mirall d'una realitat repleta de projectes interessants i disruptius, al Barcelona Beer Festival es podrà conèixer Giga Beer, una cervesa creada per Tesla amb llúpol experimental de la qual només arribaran tres ampolles de 33 cl i únicament podran tastar 6 persones afortunades. També conèixer la trajectòria de Budwar, una de les grans cerveseres històriques en Lager txec el mestre cerveser del qual visita per primera vegada Espanya i ofereix una xerrada i un tast d'una cervesa especial i inèdita. A més a més trepitjarà territori espanyol per primera vegada la microbrewery del moment, Juicy, la sensació als Estats Units que ha saltat a la palestra per elaborar hazy IPAs amb llúpols d'última tendència al país.

Finalment, el Barcelona Beer Festival acollirà el divendres 26, a les 18h, la gala que revelarà els guanyadors del Barcelona Beer Challenge, una competició on participen 181 cerveseres internacionals (amb predominança de l'escena local) amb 1.126 cerveses. Aquest concurs, que forma part de la xarxa de concursos European Beer Consumers' Union (EBCU), compta amb 50 jutges de 27 diferents nacionalitats, autèntics experts en la matèria que premiaran amb medalles (bronze, plata i or) fins a 64 categories. A més, es premia a la millor cervesera de l'any, a la millor cervesa novella i s'atorguen dos premis molt especials: el Premi Molina for Brewers (que avalua l'originalitat i inclusió de noves tecnologies) i el sempre emotiu i significatiu Premi Steve Huxley que reconeix anualment des de fa ja 5 anys la trajectòria professional d'una personalitat referent en el sector.

En definitiva, aquest Barcelona Beer Festival és més expert, més gastronòmic i més ambiciós que mai en un enclavament que, segons les previsions, serà la ubicació definitiva per a aquesta importantíssima cita anual del sector cerveser en l'àmbit nacional i internacional.

Més informació: https://barcelonabeerfestival.com