malvasia250La Setmana de la Malvasia dona el tret de sortida aquest 9 de novembre amb més de 15 propostes a on destaquen destaquen tastos, maridatges, actes culturals, jornades professionals i pedagògiques, al voltant de la varietat de raïm autòctona de Sitges. El gruix de les experiències tenen com a punt neuràlgic el Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), l'espai d'enoturisme del Celler de l’Hospital de Sitges. També s'han programat activitats a la  Sala Espai Penedès de Tastavins a Barcelona, i a la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès.

Itineraris per als diferents públics

Cada tipus de públic té un acte a mida en el marc de la Setmana de la Malvasia 2023. Els més petits i les seves famílies, poden assistir a  la presentació diumenge, 12 de novembre a les 12  h, del nou llibre ‘Petita història de la Malvasia de Sitges’, editat per l’Ajuntament de Sitges i il·lustrat per Pilarín Bayés. Els amants de la cultura també poden gaudir d'un tast de Malvasia i Art amb ADN Garraf, divendres, 10 de novembre, de 19 a 21 h; el taller de "Perfumats de Malvasia de Sitges", que combina perfums amb aromes de Malvasia, dissabte 11 de novembre, de 18 a 20 hores.  

Els amants del vi també poden gaudir de la Fira popular de Malvasia a La Malvaseria, diumenge 19 de novembre, d’ 11 a 20 h; un tast de Malvasies de Sitges de la DO Penedès; dijous, 16 de novembre, de 19 a 21 h a Barcelona; o un tast del Concurs Mundial de Bruxelles amb vins d'arreu del món, divendres, 17 de novembre a les 19 hores.

La gran trobada: mostra de vins a La Malvaseria

La Setmana de la Malvasia 2023 també ha programat dissabte, 18 de novembre, un concert de handpan amb tast de Malvasia a la capella modernista de l'Hospital de Sitges¡ a les 19 hores. Els professionals podran gaudir dilluns, 13 de novembre, d'una edició especial del tast de Malvasies, amb més de 50 referències, a la Fira Professional de vins de Malvasia de Sitges, de 16  a 20 hores. A més d'una jornada pedagògica on es parlarà d'enoturisme, canvi climàtic i Slow Food i Slow Wine, amb Malvasia de Sitges, divendres, 17 al matí, a la Biblioteca noucentista Santiago Rusiñol. 

Homenatge a un "llegat humà" 

La novena Setmana de la Malvasia està dedicada al "llegat humà" de la Malvasia de Sitges. "Volem fer un doble reconeixement", assegura Alba Gràcia, coordinadora del CIM. "Primer a la nostra gent gran: els nostres avis i àvies de la residència de l’Hospital, que no deixa de ser el paraigües principal del celler de l’Hospital, i del Centre d’Interpretació de la Malvasia. Tota l’activitat enoturística de la Setmana de la Malvasia, i totes les ampolles del celler de l’Hospital tenen un impacte directe a la nostra gent gran. També volem homenatjar el que significa el col·lectiu de la gent gran de Sitges que encara tenim viva la memòria de quan Sitges era un poble viticultor, i encara hi havia oficis com traginers, boters, celleristes... quan encara el turisme no era l’activitat principal de la nostra Vila. Per això volem fer aquest homenatge a totes les vides que ens han precedit i que expliquen que avui encara existeixi la Malvasia a Sitges".

Mercè Comes, Ambaixadora de la Setamana de la Malvasia 2023

L'actriu, productora teatral i membre de "La Cubana", Mercè Comes, ha rebut amb molta il·lusió ser l'Ambaixadora de la Malvasia 2023. "La Malvasia és la beguda típica, patrimoni de Sitges. Cada vegada que vas a un lloc i hi ha Malvasia, Sitges també hi és present", explica Mercè Comes. L’actriu assenyala que: "ves a saber si també aquesta beguda és la culpable que hi hagi tant d’esperit artístic a Sitges, i entre els sitgetans".

Sitges i la Malvasia 

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell destaca que "La Malvasia de Sitges ens atorga un valor afegit i una singularitat molt important com a poble" i afegeix que "és molt més que una varietat de raïm, o un producte de proximitat. Es tracta d’un llegat patrimonial que va posar Sitges al mapa segles enrere per situar-nos com un referent. Aquesta varietat de vi, present a la nostra vila des del segle XIV és un revulsiu i un actiu que permet projectar-nos al món exemplificant l’enoturisme, el turisme cultural i la unió de tradició amb modernitat. Per això, des de l’Ajuntament de Sitges el nostre compromís és reivindicar la Malvasia de Sitges, la nostra Malvasia, i divulgar-la, preservar-la. Volem, doncs, potenciar la Malvasia de Sitges, que ens va deixar en llegat Manuel Llopis i Bofill".

Una varietat autòctona de futur

L'enòleg del Celler de l'Hospital de Sitges, Albert de Sangenís-Lliví creu que "el futur que li espera a la varietat és molt prometedor". Sangenís considera que "el potencial és molt gran. Queda clar i demostra amb els vins que actualment estem elaborant. La qualitat és inqüestionable. Una varietat autòctona, i adaptada al canvi climàtic".

Consulta la programació a https://cellerdelhospital.cat/