Torrelavit, 19 d’abril del 2021. Amb una trajectòria de més de cinquanta anys elaborant grans vins al Penedès, el celler Jean Leon manté intacte el llegat del seu fundador sota la direcció de Mireia Torres i l’enòloga Roser Catasús. Els seus quatre vins de finca, certificats com a tal des del 2013, són expressions honestes del territori amb varietats internacionals perfectament adaptades i gran potencial d’envelliment.

Quatre vins que relaten episodis de l’apassionant vida de Jean Leon, un càntabre nascut amb el nom de Ceferino Carrión, que va emigrar als Estats Units i es va convertir en restaurador d’èxit: Vinya Gigi, en honor a la seva filla; Vinya Palau, com a tribut a la seva ciutat natal, Santander; Vinya Le Havre, que fa referència al port francès des d’on es va embarcar rumb a Amèrica, i Vinya La Scala, el cèlebre restaurant amb què va materialitzar el seu primer somni. El segon va ser elaborar un vi amb el seu nom per a la seva selecta clientela.

El 1963, Jean Leon va adquirir 150 hectàrees de terreny al cor del Penedès, i els seus sòls argilo-calcaris van resultar idonis per al cultiu de la cabernet i la chardonnay. La vinya la va plantar amb empelts que va aconseguir de prestigiosos châteaux francesos. El seu primer vi del 1969 -Vinya La Scala Gran Reserva– va ser també el primer elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon a Espanya. Fins al 1995 era el mateix que Vinya Le Havre Reserva però amb més mesos de criança. Vinya Gigi el va començar a elaborar el 1971, mentre que Vinya Palau, 100% merlot, va néixer el 1995.

Aquests vins continuen sent avui les icones del celler, que ha anat perfeccionant el procés d’elaboració però mantenint-se fidel a l’esperit del seu creador. Entre les millores enològiques, hi figuren la utilització de fudres i dipòsits de ciment per a la fermentació, la selecció de llevats autòctons i l’escrupolosa selecció de botes de roure d’acord amb el perfil del vi. De les 65 hectàrees de vinya en propietat, 39 hectàrees es destinen a l’elaboració dels Vins de Finca de Jean Leon. Són vinyes d’entre 30 i 60 anys depenent de la varietat, que es cultiven en ecològic des del 2008 (certificades pel CCPAE des del 2012).

Mireia Torres i Roser Catasús han presentat les anyades actuals d’aquests vins en un tast virtual celebrat recentment i han desgranat les particularitats que els converteixen en vins excepcionals, que és, al cap i a la fi, el que reconeix la certificació de Vi de Finca que atorga la Generalitat de Catalunya: que el vi procedeixi d’una vinya amb unes característiques úniques i un microclima que afavoreixi la seva expressió i singularitat. “Son vins de petites produccions i realment singulars, aptes per a tots els paladars, i amb una gran història al darrera”, assenyala Mireia Torres.

Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2018 procedeix d’una vinya de 5 hectàrees plantada el 1967, a 300 metres sobre el nivell del mar. El vi fermenta elVins Jean Leon 50% en botes de roure francès de 225 litres i la resta en fudres de 2.200 litres i dipòsits d’acer inoxidable, per continuar amb una criança sobre mares durant 6 mesos en botes i uns altres 6 mesos com a mínim en ampolla. Tot i que el 2018 va ser un any molt plujós, les temperatures moderades van beneficiar la maduració i preservació de les aromes de la chardonnay. “Aquest és un vi intens amb molta fruita i molt fresc al mateix temps, una fidel expressió de la varietat que sol ser difícil d’aconseguir en els chardonnays mediterranis del Penedès”, comenta Roser Catasús.

Jean Leon Vinya Palau Merlot 2015 compleix 20 anys des que es va elaborar per primera vegada. La vinya de 10 hectàrees i una elevació de 265-275 metres es va plantar el 1991. Després de la fermentació en acer inoxidable, el vi va envellir durant 12 mesos en botes de roure francès i entre 6 i 12 mesos en ampolla. La merlot és una varietat especialment sensible al canvi climàtic per ser de brotada i maduració primerenques. El 2015 va ser una gran anyada per als vins negres, un any sec i amb temperatures moderades que va afavorir el bon estat sanitari del raïm, resultant en un vi delicat i amb molta fruita.

Jean Leon Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2015 procedeix d’una vinya de 16 hectàrees plantada el 1968. Aquest vi també fermenta en acer inoxidable i fa una criança de 12 mesos en bota i un mínim de 2 anys en ampolla. Si el 2015 va ser una molt bona anyada per a les varietats negres, ho va ser encara més per a les tardanes com la cabernet, que va poder beneficiar-se de les pluges de finals d’agost i principis de setembre, afavorint un final de maduració lent i gradual. “El resultat és un vi elegant i concentrat, molt mediterrani”, assenyala Mireia Torres.

Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2013 és el vi més exclusiu del celler, il·lustrat per l’artista Gloria Muñoz. Procedeix de la primera vinya que va plantar Jean Leon el 1963, una superfície de 8 hectàrees amb una elevació de 270-295 metres. El 2013 va ser una gran anyada, amb un període vegetatiu plujós i un estiu sec i temperatures moderades. Tot allò va afavorir una maduració lenta i un raïm de gran qualitat, que es va sotmetre a una llarga maceració de les pells. El vi va envellir 24 mesos en botes de roure francès i un mínim de 3 anys en ampolla i es mostra amb molta fruita madura i untuositat. Segons Mireia Torres, “Vinya La Scala 2013 presenta multitud de matisos aromàtics; és un vi complex, estructurat i elegant”.