PresentacForumGirona2023 600Fòrum Gastronòmic Girona 2023, es celebrarà del 18 al 21 de març, amb moltes novetats, reformant i ampliant el seu programa d’activitats fins a quatre dies, dos dels quals seran als carrers i places més cèntrics de Girona.

Amb una imatge renovada, el saló començarà amb un nou format que vol apropar encara més al públic els valors de la gastronomia, començant pel mateix ofici i reforçant les singularitats del territori i el producte local. D’aquesta manera, neix el Fòrum Ciutat en dos espais a plaça Catalunya, on durant el cap de setmana es faran demostracions i sessions gastronòmiques amb destacats professionals com Ada Parellada, Raül Balam, Jeroni Castells o Nani Moré, entre d’altres. Entre aquests espais oberts al públic hi haurà una aula de tast on els assistents aprendran a degustar embotits, xocolata, mel, formatge, llet...sempre de la mà de professionals i dels mateixos productors.

Les activitats seran obertes i gratuïtes i una de les més populars serà la cursa de cambrers que es farà al carrer, en una iniciativa de l’Associació de Professionals de Sala que servirà per donar visibilitat a l’agilitat i l’expertesa d’aquest col·lectiu professional. En un cap de setmana que es preveu molt intens i amb un gran volum de visitants al cèntric espai de la ciutat, també es proposa una incursió gastronòmica al món del metavers, amb la qual els visitants podran interactuar amb empreses i productors.

Un certamen que compta amb els col·lectius que mouen la gastronomia tot l’any. La forta implantació de l’esdeveniment a la ciutat ha fet que tots els col·lectius gastronòmics s’hi sentin representats, i hi participen mostrant la força d’un sector estratègic per a la demarcació de Girona. Així, l’Associació Hostaleria de Girona celebrarà els mateixos dies la Setmana gastronòmica de la ciutat, i reconeixerà el millor menú de restaurant de l’edició d’enguany. Al mateix temps, L'Associació de Professionals de Sala entregarà els premis a la trajectòria en el món de la sala per seguir reivindicant la importància d’aquest gremi dins el sector. Els premiats d’enguany son Concepció Oliva i Joan Carles Ibañez.

I en l’àmbit formatiu una de les activitats més destacades serà la gran final del concurs El Gran Banquet, promogut per Can Garús i el propi Fòrum Gastronòmic Girona. En directe, a les instal·lacions de l’Escola d’Hostaleria de Girona, els finalistes hauran de recrear un servei de banquet, en el qual un jurat valorarà les diferents tècniques i estils de la cuina catalana i del servei de sala. També es valorarà la planificació i gestió per a la correcta implementació del servei.

Una segona part del Fòrum amb clar protagonisme per als professionals. I un cop s’abaixi el teló del Fòrum Ciutat, la segona part del Fòrum Gastronòmic Girona es celebrarà el 20 i 21 de març a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, adreçat específicament al sector professional, en un espai amb més de 130 expositors.

Seran dos dies amb una extensa programació de ponències amb tast, monogràfics, demostracions, concursos i diàlegs entre professionals de la cuina i la sala, en un saló que s’ha convertit en un reclam per a figures d’àmbit internacional, referents tant a la cuina com a la sala. D’entre el programa de ponències destaca la participació dels germans Roca, del Celler de can Roca, Mateu Casañas i el seu equip del Compartir o Martina Puigvert, de Les Cols d’Olot i que en la presentació d’avui ha destacat el valor dels productors locals per abastir les cuines dels millors productes. També hi haurà ponències en format duet, amb Paco Pérez i Antonio Muiños, expert mundial de les algues, Rodrigo de la Calle i Annette Abstoss o el tàndem format per Xavier Pellicer i Jaume Torres. Entre d’altres, s’hi parlarà de temes com l’alimentació saludable, sostenibilitat o de l’aprofitament de producte i malbaratament zero d’aliments. Presentant la nova línia de begudes del Celler de Can Roca també hi participarà Josep Roca, que ha mantingut una tertúlia que amb Martina Puigvert, conduïda per Salvador Garcia-Arbós.

Serà una programació intensa amb mirada internacional, amb la participació de destacats xefs de França, Alemanya i Itàlia.

Monogràfics, demostracions i concursos

Després de l’èxit de l’edició de l’any passat es reforça l’apartat de monogràfics, que aposta per un format que posi en valor alguns productes que històricament formen part de les cartes dels restaurants, però que segueixen evolucionant amb el pas dels anys. D’entre que l’ampli planell de professionals hi haurà sessions temàtiques de Bean 2 Bar, amb Jordi Roca que parlarà del cacau líquid i en l’apartat de debats hi haurà el Glamstronomy, per reflexionar al voltant del pes que tenen les valoracions que fan a les xarxes socials les guies especialitzades i els influencers del sector. També es potencia la proposta de concursos, amb la segona edició del millor SteakTartar o el que servirà per premiar la millor Start Up gastronòmica, en un certamen que ha rebut més de 50 propostes i que tindrà als sis finalistes al Fòrum Gastronòmic defensant el seu producte en directe.

Fòrum Gastronòmic tot l’any

Un altres dels anuncis que s’ha fet avui és la creació del Fòrum Gastronòmic 360, una fórmula per fer anar de gira el saló professional durant tot l’any, oferint activitats que van des d’experiències gastronòmiques úniques fins a recuperar els nous debats que puguin sorgir durant el certamen i que no s’hagin pogut tractar en profunditat.

Durant els quatre dies de saló els visitants podran seguir tot el que passi a través de l’App del Fòrum Gastronòmic, que oferirà tota la informació pràctica a temps real, amb el programa d’activitats, localitzacions, horaris, ponents... amb una destacada funcionalitat d’interacció i networking i amb l’emissió en streaming d’algunes de les sessions més destacades.

La presentació del programa d’activitats també ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

L’alcadessa ha destacat que el Fòrum Gastronòmic “es posi a l’abast de tothom, i que es converteix en una Àgora de transferència de coneixements i punt de trobada entre experts i professionals”, mentre que Noguer ha posat el focus en la promoció de la salut que s’impulsa des d’un Fòrum que “és marc i mirall del que passa a la demarcació”.