ruscalledaBarcelona, 11 de desembre de 2023.- Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952), una de les referents indiscutibles de la gastronomia catalana d’aquest segle, serà investida doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona el dilluns 18 de desembre, a les 12:00, en un acte que tindrà lloc al Paranimf de l’Edifici Històric (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). La xef rebrà aquesta distinció pel seu enfocament innovador i per la seva dedicació a la preservació de les essències de la cuina catalana. Podrà seguir-se en línia a través d'UBtv

Els plats de Ruscalleda, de formació autodidacta, han buscat sempre la difusió d’una cultura gastronòmica basada en la cuina tradicional catalana i propera al gust popular, amb tocs de modernitat. Entre els seus mèrits destaquen la seva excepcional creativitat, la seva habilitat i les seves aportacions a la cuina catalana.  

Així mateix, la cuina de Ruscalleda, amant de la terra i el territori, ha tingut sempre present la sostenibilitat. Des de bon començament va buscar establir connexions directes amb productors locals i agricultors ecològics, per tal d’obtenir els millors ingredients de temporada i reduir l’empremta ecològica de les seves creacions gastronòmiques.

A més, la xef és una font d’inspiració ineludible per als xefs novells. Ha tingut un paper actiu com a mentora de nous talents i ha contribuït així al desenvolupament de la propera generació de cuiners de Catalunya. 

Carme Ruscalleda serà investida doctora honoris causa a proposta del rector de la UB, Joan Guàrdia, i tindrà com a padrina a la catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació Cristina Andrés Lacueva