Hi ha vins amb més prestigi i qualitat que altres. Denominacions d’origen amb més història que altres i vins amb unes característiques específiques que els fan diferents, únics i especials. A a casa nostra els anomenem "Vins de Finca". Es tracta d’una qualificació que té alguns matisos legals diferents i uns requisits de producció i elaboració encara més exigents. El "Vi de Finca" és la màxima distinció que pot optar avui dia un vi a Catalunya i els requisits que els converteixen en uns vins tant singulars són els següents:
- DO de major qualificació (la finca és per ella mateixa una DO).
- Obligatorietat de tenir un trajectòria consolidada de prestigi i de qualitat d’almenys 10 anys en el mercat.
- Edat de les vinyes: mínim 5 anys.
- El rendiment de la vinya és un 15% inferior al de la varietat en la DO.
- Rendiment màxim de 650 ml per quilo.
- La criança es realitza exclusivament en bótes de roure de màxim 600L.
- Necessitat d’establir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.
- El criteri de puntuació de cata és més estricte.
- La designació "Vi de Finca" ha de constar en l’etiquetatge juntament amb el nom de la DO a la qual pertany.