La Denominació d'Origen Pla de Bages protegeix els vins produïts al Pla de Bages. L'àrea de producció consta de 26 municipis que formen bona part de la comarca del Bages. Les barraques de vinya, construccions en pedra seca, conformen el paisatge d'aquest territori, i són una mostra de la tradició vitivinícola del Pla de Bages.

HISTÒRIA

El topònim Bages s'ha relacionat amb el déu del vi Bacus. Existeixen prop de 400 barraques fetes amb pedra seca que testimonien una llarga tradició vinícola a la zona. 

Els monjos del monestir de Sant Benet de Bages van impulsar, des del segle X, el conreu de la vinya i la producció de vi en tota la seva àrea d'influència. Va esdevenir una de les principals activitats econòmiques fins al segle XIX.

Fins a finals del segle XX no es va recuperar l'activitat econòmica vinícola. L'impulsor va ser la cooperativa d'Artés que a més de preservar el picapoll, la varietat autòctona adaptada a la zona, va introduir noves varietats vitícoles i tècniques de producció més elaborades. El 1995 es va crear la denominació d'origen.

CLIMA

El microclima és de tendència mediterrània, amb una oscil·lació tèrmica rigorosa i amb pluges escasses i sòls ondulats, cosa que dóna un raïm de rendiment curt però de gran qualitat.

GEOGRAFIA

Al bell mig de Catalunya, a l'extrem oriental de la depressió Central, es troba la illa vinícola, el Pla de Bages. Els sòls ondulats i pobres configuren la personalitat dels seus vins. El rigor climàtic comporta rendiments de raïm curts, però d'una qualitat excel·lent.

Superfície de vinya inscrita 450 (ha)
Viticultors 90
Cellers embotelladors 12
Producció d’ampolles 918.830
Varietats blanques Chardonnay, Gerwürztraminer, Macabeu, Parellada, Picapoll blanc i Sauvignon blanc.
Varietats negres Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa negre, Merlot, Sumoll negre, Syrah i Ull de llebre.

VINS

L'elaboració de vins negres és força important. Ull de llebre, merlot, sumoll i cabernet sauvigon són les varietats més emprades i, en menor mesura, garnatxa negra, pinot noir i syrah. Són fruitats i amb bon aroma.

La picapoll és la varietat autòctona més emblemàtica, i dóna lloc a vins blancs lleugers i exquisits.

També s'hi troben blancs demacabeu, parellada i chardonnay.Els rosats són moderns, de merlot i cabernet sauvignon.

VINS DESTACATS


SDM. Solergibert Matacans

Oller del Mas 2017

Artium Cabernet Reserva

Abadal 3.9

CONSELL REGULADOR