En forma d'anella, i amb la major part del territori dins la comarca del Priorat, llevat d'algunes terres de la Ribera d'Ebre, la Montsant es defineix com una Denominació d'Origen activa i moderna, alhora que amb una llarga tradició vitivinícola a l'esquena.

HISTÒRIA

La relació d’aquest territori amb la vinya i el vi ve de tan lluny com queda l’Imperi Roma, època en la qual ja s’elaborava vi al territori. Al poble de Marçà s’hi ha trobat restes d’un assentament romà, i entre les peces descobertes hi ha àmfores de vi que molt probablement es destinava al consum de la gran Tàrraco.

Va ser durant la cristianització, de la mà dels monjos cartoixans de Scala Dei, quan el conreu va esdevenir indissociable d’aquesta terra. Ells van aportar noves tècniques de conreu que van potenciar el creixement de les vinyes per tota la zona. De fet, la implantació de la Cartoixa (1194) va ser prou important per a donar nom a tota una comarca geogràfica: Priorat, terres del prior.

CLIMA

El clima és mediterrani amb trets continentals. Les precipitacions són escasses i hi ha oscil·lacions acusades de temperatura, tot i que el sud és més càlid.

GEOGRAFIA

Pel que fa als sòls, a grans trets, podem trobarne de tres tipus diferents, tot i que dins de cada grup hi ha molta diversitat. En la perifèria de la DO tenim sòls compactes, de caràcter calcari, on predominen els còdols i els llims de les terrasses fluvials i els sòls fersialítics rogencs.

En la zona de Falset, hi trobem sorres granítiques, fèrtils però amb poca capacitat de retenció d’aigua. En algunes zones de Cornudella i Falset, tenim les pissarres silíciques, que s’anomenen “llicorelles”, són sòls pobres en matèria orgànica i pedregosos.

Els ceps tenen un rendiment baix, una característica que defineix els vins d'aquesta zona, i que els fa molt preuats

 

Superfície de vinya inscrita 1.900 (ha)
Viticultors 700
Cellers embotelladors 58
Producció d’ampolles 6.000.000
Varietats blanques Varietats predominats: Macabeu i Garnatxa blanca.
Altres: Chardonnay, Moscatell de gra petit, Pansal, Parellada.
Varietats negres Varietats predominats: Carinyena i Garnatxa negra.
Altres: Cabernet sauvignon, Merlot, Monastrell, Picapoll negre, Syrah i Ull de llebre.

VINS

Els vins negres, els més importants en quantitat, s'elaboren principalment amb garnatxa negra i carinyena, les varietats autòctones de la DO. Varietats com l’ull de llebre, el syrah, el merlot i el cabernet, s’empren en petits percentatges per completar els cupatges. A Montsant s’hi elaboren vins negres joves i vins de crança.

Els blancs, cada cop més presents a la DO, s’obtenen del macabeu i la garnatxa blanca.

Chardonnay, moscatell, parellada i pansal, amb presència testimonial a Montsant, s’utilitzen com a complement en els cupatges. També s’hi troben rosats i licorosos. Aquest últims, molt arrelats a la tradició vitivinícola de la zona.

VINS DESTACATS


Trossos Tros 2012

Dido Blanc 2016

Petites Estones

XYZ Tridimensional

CONSELL REGULADOR