La Denominació d'Origen Conca de Barberà regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l'Anguera, a la comarca de la Conca de Barberà. El primer reglament del Consell Regulador fou aprovat el 19 de novembre de 1985.

HISTÒRIA

La història vinícola de la comarca es remunta al segle I aC amb la romanització, però la seva tradició està estretament lligada al monestir de Poblet. Durant l'època medieval els monjos cistercencs van impulsar el conreu de la vinya i l'elaboració del vi. Es conserva un celler d'estil gòtic del segle XIII.

La irrupció de la fil·loxera a finals del segle XIX va provocar un moviment cooperatiu per fer front a la plaga. El 1894 naixia la Cooperativa de Barberà de la Conca a la que van seguir tota una llista de cellers cooperatius. Destaquen els cellers modernistes dels arquitectes Pere Domènech i Roura i Cèsar Martinell i Brunet, anomenats «catedrals del vi» per Àngel Guimerà.

CLIMA

Aquesta comarca, envoltada de muntanyes i travessada pel riu Francolí i Anguera, gaudeix d'un microclima mediterrani amb influència continental que provoca diferències de temperatura entre el dia i la nit.

GEOGRAFIA

La plana vertebrada pels rius Francolí i Anguera està protegida per les muntanyes que l'envolten, especialment la serra de Prades per ponent. El clima és moderat, entre mediterrani i de secà, amb una temperatura i pluviositat òptimes per elaborar vins de qualitat secs aromàtics i suaus. L'altitud mitjana és de 500 m. El sòl és bàsicament calcari.

La zona de la denominació d'origen s'estén pels següents municipis: Barberà de la Conca, Blancafort, Conesa, l'Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.

Superfície de vinya inscrita 4.200 (ha)
Viticultors 1.100
Cellers embotelladors 20
Producció d’ampolles 1.200.000
Varietats blanques Macabeu, Parellada, Chardonnay, Sauvignon blanc, Moscatell d’Alexandria, Garnatxa blanca, Moscatell de gra petit i Chenin.
Varietats negres Trepat, Cabernet Sauvignon, Ull de llebre, Garnatxa negra, Merlot, Syrah, Monastrell, Pinot noir, Cabernet franc i Samsó.

VINS

La frescor i la lleugueresa són les qualitats més rellevants dels vins blancs elaborats majoritàriament amb les varietats macabeu i parellada. El Chardonnay dóna uns vins mésconsistents i de prestigi reconegut.

Els rosats i els negres elaborats amb la varietat autòctona Trepat doten de personalitat singular aquesta zona.

Els negres tradicionals s’elaboren amb ull de llebre i garnatxa donant lloc a vins sedosos i suaus, però també en trobem d’elaborats com cabernet sauvignon, syrah, merlot, pinot noir i samsó que quan reben un envelliment en bóta s’obtenen vins més corpulents i amb bona persistència.

VINS DESTACATS


Samsó 2014

Cara Nord blanc

La font voltada

Mas de la pansa trepat

CONSELL REGULADOR