Catalunya és una denominació d'origen per als vins produïts en les regions vinícoles de la comunitat autònoma de Catalunya que compleixin amb els requisits del seu consell regulador. Es va crear amb la finalitat de donar sortida a la producció de les denominacions catalanes petites obrint la possibilitat d'embotellar vi en una denominació amb raïm provinent d'una altra o de fer barreges amb raïms de diferents denominacions. A més de donar peu al fet que la viticultura pogués fer experimentacions amb una gamma més àmplia de varietats i amb menys restriccions que en les altres denominacions.

HISTÒRIA

Va ser creada el 2001 amb la finalitat de donar sortida a la producció de les denominacions catalanes petites obrint la possibilitat d'embotellar vi en una denominació amb raïm provinent d'una altra, o de fer cupatges amb raïm de diferents denominacions. Per això, la Catalunya és considerada una Denominació d'Origen innovadora.

CLIMA

Un clima plenament mediterrani a la part que voreja la platja conviu amb un microclima més continental a la banda interior. La Serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar.

GEOGRAFIA

La DO Catalunya recull la història i tradició de la viticultura de Catalunya. Engloba un ampli ventall de varietats autòctones i tradicionals en una denominació que aplega bona part dels territoris cultiu de vinya de Catalunya. En total integra 330 municipis que se superposen a les altres deu denominacions d'origen, més la DO Cava, encara que el nombre d'hectàrees inscrites és menor.

Superfície de vinya inscrita 51.307 (ha)
Viticultors 9.531
Cellers embotelladors 118
Producció d’ampolles 55.000.000
Varietats blanques Albarinho, Chardonnay, Chenin blanc, Garnatxa blanca, Gewürztraminer, Macabeu o viura, Malvasia o subirat parent, Malvasia de Sitges o malvasia grossa, Moscatell de gra gros o d’Alexandria, Moscatell de gra petit, Parellada (montonenc, montonega), Pedro Ximénez, Picapoll blanc, Riesling, Sauvignon blanc, Sumoll blanc, Vinyater, Viognier i Xarel·lo (cartoixà, pansal, pansa blanca, pansa rosada)
Varietats negres Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa negra o lladoner, Garnatxa peluda, Garnatxa roja (garnatxa gris), Garnatxa tintorera, Merlot, Monastrell o garrut, Petit Verdot, Picapoll negre, Pinot noir, Samsó (cursilló, carignane, carenyena o mazuela), Sumoll negre, Syrah, Trepat i Ull de llebre

VINS

S'hi elaboren vins negres potents, d'aroma franca i intensa, molt equilibrats. Els vins blancs són, en general, lleugers i molt fruitats. Els rosats de bell color i olors de primavera. Els vins de licor i els vins d’agulla, en menor grau, acaben per completar l’oferta de la Catalunya.

VINS DESTACATS


Olivera Tossudes

Clos d'Agon negre

La Freixaneda negre

Més que paraules

CONSELL REGULADOR