La cultura gastronòmica catalana és hereva de la grega, la romana i la àrab, tres cultures que van donar llum a la cuina mediterrània, l'oli d'oliva, el blat, el sucre, l'arròs i el vi, productes amb els quals la refinada cuina de les classes benestants va començar a assentar les bases dels àpats estructurades.

Per la seva excel·lència i personalitat, Catalunya té molts productes que mereixen el distintiu oficial europeu de Denominació d'Origen Protegida (DOP) o d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Tots dos s'atorguen a productes típics arrelats a una regió que els proporciona un caràcter específic i un sabor inimitable.

Entre els productes amb la distinció Indicació Geogràfica Protegida (IGP) figuren: la clementina de les Terres de l'Ebre, la patata de Prades, el calçot de Valls, el torró d'Agramunt, la vedella dels Pirineus, el pa de pagès, la llonganissa de Vic, el pollastre del Prat i la poma de Girona.

Les quatre estacions i les celebracions marquen el calendari gastronòmic. La primavera és el moment dels colors al camp, de les maduixes, dels pèsols i dels musclos. Amb Sant Joan arriba l'estiu, i res millor per celebrar-ho que la coca i el cava. La tardor és època de panellets i castanyes. Per Nadal, l'escudella i els canelons són els protagonistes. I la resta de l'hivern, el xató i els calçots ocupen la taula i són el motiu de jornades gastronòmiques.

La Guia Michelin ha reconegut Catalunya com una regió europea de gran gastronomia amb 53 restaurants guardonats, una quantitat que la converteix en el territori d'Espanya amb més brillantors.