taulacavaDurant molts anys, hem sentit afirmacions sobre el vi que hem donat per descomptat que eren certes, però el cas és que moltes no ho són o no són exactament com ens ho havien explicat. La tecnificació, la ciència o simplement que les coses no són com sempre ens havien volgut fer creure, han canviat determinades maneres de conservar, beure o comprar vi.

ELS NEGRES S’HAN DE PRENDRE A TEMPERATURA AMBIENT

En l’actualitat, temperatura ambient poden ser els 22 °C a l’interior del menjador a l’hivern per l’efecte de la calefacció, per tant, el concepte de temperatura ambient no és vàlid. Antigament, sí que ho podia ser perquè les cases tenien espais amb una temperatura més fresca i constant per conservar els aliments i el vi.

Seguiu les recomanacions sobre la temperatura ideal per a cada tipus de vi que els cellers inclouen a les ampolles, no hi pot haver millor conseller que el mateix elaborador de vi.

EL VI COM MÉS VELL, MÉS BO

Tot depèn del tipus de vi: un vi jove ha de ser consumit durant el mateix any i, en canvi, un bon reserva o gran reserva pot guardar-se fins a 10 o 12 anys. Els vins que es conserven fins a 25 o 30 anys són només uns escollits.

Hi ha vins que, un cop a l’ampolla, necessiten temps perquè arribin al moment òptim de consum (alguns negres amb criança i vins dolços), però la majoria han estat pensats per beure’s durant els dos primers anys de vida. També hi influeixen les varietats de raïm: n’hi ha que són més aptes que d’altres per a l’envelliment.

Això no vol dir que, passat el temps recomanable, els vins no es puguin consumir, però sí que aniran perdent aromes i propietats. Els vins blancs frescos, per exemple, s’elaboren per ser consumits el mateix any, i si es guarden més temps, es van enfosquint i l’acidesa característica desapareix. La majoria de rosats també s’han de beure el mateix any d’elaboració.

COM MÉS CAR ÉS UN VI, MÉS BO

No necessàriament. Hi ha vins de preus moderats molt bons. En el tema de la qualitat i el preu en el món del vi encara hi ha molts escèptics, i s’associa massa sovint un preu alt amb un vi bo. Per sort, no és així.

UN RESERVA SEMPRE SERÀ MILLOR QUE UN VI JOVE

Que a l’etiqueta hi posi "reserva" no té res a veure amb la qualitat del vi i simplement fa referència al temps d’envelliment en bota del vi.

ELS VINS NEGRES SÓN PER ACOMPANYAR LA CARN, I ELS BLANCS, EL PEIX

El maridatge és una mica més complex que això i no depèn tant de si el vi és blanc o negre, sinó més aviat de l’elaboració i l’envelliment. Un vi negre jove pot maridar molt bé amb el peix, i un blanc amb més cos es pot servir perfectament amb una carn.

EL CAVA, NOMÉS PER A LES POSTRES

Tot i que ha estat la manera de consumir-lo durant molt de temps, en realitat les possibilitats van molt més enllà per la gamma tan extensa de caves que s’elaboren: criança, reserva, brut nature, sec, semisec, rosat, etc., i per tant poden acompanyar qualsevol àpat.

EL ROSAT ÉS UNA BARREJA DE VI BLANC I NEGRE

Aquesta és una frase maleïda que ha acompanyat durant molt de temps aquest tipus de vi. La realitat és ben diferent: antigament els cellers sí que barrejaven els vins negres amb els blancs per obtenir rosats, però aquesta pràctica ha desaparegut i, a Catalunya, cada vegada més cellers n’elaboren. Tasteu-los, ja que són vins que poden acompanyar molts tipus de menjars, des de verdures fins a pastes, amanides o arrossos.

PRIMER, ELS BLANCS I DESPRÉS ELS NEGRES

No hi ha un ordre inamovible per servir els vins, sinó que tot depèn del gust del client i, sobretot, de l’àpat que acompanyarà. És cert que normalment els blancs se serveixen abans que els negres, però no sempre ha de ser així. El que sí que us pot ajudar és saber que els vins més lleugers, sense criança, se serveixen abans que els envellits i els secs, abans que els vins dolços.

ELS VINS D’ARA TENEN MÉS SULFITS QUE ELS D’ABANS, QUE EREN MÉS NATURALS

De sulfits, en tenen tots els vins, ja que es produeixen de manera natural durant la fermentació en petites quantitats, però en realitat actualment alguns productors n’afegeixen més i han d’aparèixer obligatòriament a l’etiqueta amb l’escrit "Conté sulfits".

Els sulfits són diòxid de sofre, un antibacterià que evita que el vi envelleixi abans d’hora, però, tot i les seves propietats, avui la majoria d’elaboradors són partidaris d’afegir-ne com menys millor i una correcta elaboració fa que no calgui incorporar-ne, o en molt poca quantitat.