vinsdefinca2022Els vins V d’O 2, del celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà), i Avi Ton, del celler Eduald Massana Noya (DO Penedès), han rebut la distinció de Vins de Finca Qualificada, el màxim reconeixement que atorga la Generalitat de Catalunya a través de l’INCAVI al compromís sostingut dels cellers amb la seva terra. La distinció de V D’O 2 suposa que, per primera vegada, la DO Empordà comptarà amb un representant en aquest grup de vins insígnia. Per la seva banda, Avi Ton se suma als 4 vins del celler Jean Leon (La Scala, Le Havre, Vinya Gigi i Vinya Palau) que ja comptem amb la distinció com a representants de la DO Penedès.

Els responsables d’aquests dos cellers han rebut el diploma de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, i de la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte que ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de Pedralbes de Barcelona, i en el qual també s’ha fet entrega dels diplomes als altres 12 vins que ja comptaven amb aquesta distinció.

En el seu parlament, Alba Balcells ha volgut destacar que “actualment Catalunya produeix els millors vins de la seva història. El projecte de Vins de Finca Qualificada vol ser un motor per augmentar el prestigi i la visibilitat del sector en el seu conjunt, per això, el nostre objectiu de cara al 2025 és que tot el territori hi estigui representat”. Per altra banda, Balcells ha anunciat que de cara al 2023 el projecte d’impuls dels Vins de Finca Qualificada preveu quatre grans tastos internacionals amb prescriptors, concretament a Bordeus, Madrid i dos a Barcelona, un dels quals en el marc de la Barcelona Wine Week.

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà ha apuntat que “els Vins de Finca Qualificada són un element essencial per a l’augment de la notorietat, prestigi, i estructuració dels segments més consolidats del conjunt del vi català. També com una aposta decidida per tal de reforçar la nostra estratègia per millorar el posicionament de tots els vins catalans”.

D’aquesta manera, Catalunya compta amb 14 VFQ de 6 DO diferents. Concretament 4 vins de la DOQ Priorat (Clos Mogador; Mas de la Rosa; Clos Fontà i Coma Blanca); 5 vins de la DO Penedès (La Scala; Le Havre; Vinya Gigi; Vinya Palau i Avi Ton); 2 vins de Pla de Bages (3.9 i Arnau Oller); 1 vi de la DO Montsant (Teixar); 1 vi de la DO Terra Alta (Mas Edetària Selecció); i 1 vi de la DO Empordà (V d’O2).

El reconeixement com a Vi de Finca Qualificada és la màxima distinció que pot aconseguir un vi català, una garantia del treball continuat a la vinya i de  l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen. L’impuls del projecte de Vi de Finca Qualificada és un dels objectius emmarcats en el Pla Estratègic Horitzó 2025 de l’INCAVI, per posar en valor el territori i les persones que el treballen.

Un cop finalitzat l’acte institucional, s’ha fet un Tast de 6 Vins de Finca Qualificada, conduit pel Master of Wine Álvaro Ribalta.