IncaviTrobat600La DO Costers del Segre ha presentat avui dimarts, dia 19 de juliol, al Palau Robert de Barcelona les cinc primeres vinificacions experimentals de la varietat "trobat", que els cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI han elaborat en el marc del Grup Operatiu que es va constituir a aquest efecte. Un projecte liderat per la DO Costers del Segre; amb la coordinació de l'Associació AEI Innovi; i la participació de l'INCAVI, com a centre tecnològic.

En la presentació dels primers resultats al voltant d'aquesta varietat recuperada Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, ha explicat que "La Donominació d'Origen Costers del Segre aposta decididament per la recuperació de varietats històriques del territori; i la presentació de les primeres vinificacions experimentals del grup operatiu format per fer recerca amb el 'retrobat' raïm trobat és un exemple d'aquest compromís".

La directora de l'INCAVI, Alba Balcells, ha aprofitat la seva participació en l'acte de presentació per "felicitar la tasca duta a terme des de la denominació i cellers participants"; així com ha reiterat l'oferiment de l'institut que dirigeix per "ajudar al sector en el seu desenvolupament des de la innovació i el treball conjunt".

El Trobat, una varietat antiga

El Trobat és una varietat antiga i una de les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars dels quals pengen raïms negres i brollen bons vins. Ha sobreviscut en les vinyes destinades a l’autoconsum i als vins locals. Entre els anys 2009 i 2014, va ser àmpliament prospectada en la zona del Montsec i la comarca de la Noguera pel col·lectiu Cultures Trobades. En algunes d’aquelles vinyes històriques hi era la varietat principal.

Històricament, se n’ha fet vi negre sovint acompanyada d’altres varietats com el Picapoll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En vins monovarietals adopta un cos lleuger, mitjana coloració i moderada graduació. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia.

S’han tastat els cinc vins experimentals elaborats amb Trobat, que han resultat ser vins de baixa graduació alcohòlica, entre 11,5 i 13,5 graus, amb poc taní, una acidesa moderada, molt suaus en boca i amb final llarg. Tenint en compte que encara es tracta de les primeres vinificacions i unes vinyes molt joves, el resultat és prometedor.