JeanLeonMireiaTorres 600El celler Jean Leon compleix 60 anys d’història. El que va començar com el somni vitivinícola d’un restaurador d’èxit a Hollywood és avui un petit projecte al cor del Penedès, d’esperit pioner i innovador i vinyes excepcionals, que preserva el llegat del seu fundador, sota la direcció de l’enòloga Mireia Torres.

Jean Leon, nascut a Santander i batejat amb el nom de Ceferino Carrión, va arribar al Penedès amb la intenció d’elaborar un vi amb el seu nom per als clients del seu restaurant La Scala, convertit en el lloc de trobada de les celebritats del moment, com Marilyn Monroe, Zsa Zsa Garbo, John Fitzgerald Kennedy, Marlon Brandon o Robert Wagner. El 1963, iniciava la plantació de la vinya amb les varietats franceses cabernet sauvignon i cabernet franc –i chardonnay uns anys més tard– i inaugurava el seu celler, construït a l’estil d’un château de Bordeus, el novembre d’aquell mateix any. Començava així una aventura vitivinícola, pionera en molts aspectes, de la mà de l’enòleg Jaume Rovira.

A aquella primera vinya de sòl argilós-calcari li va posar el nom de La Scala i va destinar la primera anyada de 1969 íntegrament al seu restaurant, convertint-se en el primer vi espanyol elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon i etiquetat com a tal. Un vi que va saltar a la fama quan Ronald Reagan, que coneixia personalment a Jean Leon, va escollir l’anyada 1975 d’aquest Gran Reserva per al seu sopar d’investidura a la Casa Blanca el 1981, juntament amb el chardonnay que també elaborava Jean Leon –un dels els primers chardonnays fermentats en bota a l’Estat espanyol– i que havia batejat amb el nom de la seva filla Gigi.

A més de La Scala i Gigi, Jean Leon va plantar dues altres vinyes que va anomenar Le Havre, en referència al port francès des d’on va embarcar el 1949 com a polissó cercant el somni americà, i Palau, en homenatge a la seva ciutat natal. Aquesta va ser l’última que va plantar el 1991. Tres anys més tard, després de ser diagnosticat amb un càncer terminal, decideix conferir el seu llegat a la família Torres amb la voluntat de donar continuïtat al celler i mantenir la personalitat i identitat única dels vins que porten el seu nom. Jaume Rovira va continuar sent l’enòleg del celler fins que es va jubilar el 2008, tot i que mai va deixar d’estar-hi vinculat. Va morir el 7 de desembre del 2021.

Mireia Torres, que dirigeix el celler des del 2010, no només continua elaborant els vins ideats per Jean Leon sinó que els ha fet mereixedors de la màxima distinció que atorga la  Generalitat de Catalunya, com la certificació de ‘Vi de Finca Qualificada’ des del 2013, sent el primer celler del Penedès –i el segon de Catalunya– en obtenir aquest reconeixement.

Al llarg dels anys, el celler ha anat incorporant avenços enològics i altres vins amb el mateix esperit artesanal i innovador del que va fer gala Jean Leon. És el cas de la gamma 3055, que inclou el primer vi elaborat amb petit verdot a la DO Penedès, com a part d’un cupatge amb merlot, la gamma Nativa, amb varietats autòctones com el xarel·lo, i la col·lecció efímera de vins experimentals, que inclourà aquest any un vi elaborat amb la varietat ancestral forcada.

A més del compromís amb la innovació, avui la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica són també aspectes clau per a Jean Leon. En les vinyes, certificats com a ecològiques des del 2012, aplica tècniques de viticultura regenerativa, no només per recuperar la fertilitat dels sòls i frenar l’erosió, sinó també com a mesura per a capturar CO2 atmosfèric i reduir els efectes de l’escalfament global. També es duen a terme assajos de camp relacionats amb la reducció de fitosanitaris i altres reptes a què s’enfronta la viticultura actualment.

Tast històric a Madrid Fusión

Com a primer acte de celebració del 60è aniversari, Jean Leon va oferir un tast històric a Madrid Fusión el passat 23 de gener, dirigit per Mireia Torres i el sommelier Sergi Castro. A més de presentar les anyades actuals dels seus vins de finca, es van destapar les anyades antigues del Gran Reserva 1970, 1988 i 2001 per retre un homenatge a Jaume Rovira, a qui Mireia Torres va descriure com a “l’alma mater del celler”.

D’aquestes anyades antigues, va sorprendre el seu “espectacular envelliment”. “Són vins encara molt vius malgrat els anys, gràcies sobretot al PH del sòl i al clima”, va comentar Mireia Torres. I va afegir: “en aquella època els vins tenien un caràcter més vegetal, cosa que també és un indicador del clima i de com han evolucionat les tendències de consum. Tot i aquesta evolució, el llegat de Jean Leon continua estant molt present en els vins, ja que expressen el caràcter de cada vinya original”.