L’equip de tast de Peñín està treballant en l’elaboració de la Guia Peñín dels Vins d’Espanya 2022, la guia de vi de l’Estat més completa del món. Aquesta tasca, que dura més de sis mesos, els porta a evaluar prop de 11.000 vins de les últimes anyades que estaran disponibles al mercat a partir de l’any vinent.

És el cas de la Denominació d’Origen Conca de Barberà trobem 51 referències. La majoria de vins de la DO Conca de Barberà han rebut una puntuació alta en aquesta guia de les més importants de vins de l’Estat espanyol, un referent pels amants del vi que valora cada cop més el trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà.

En aquesta Guia del 2022 hi ha 22 vins de la Denominació amb 90 punts o més, una puntuació que a la Guia qualifiquen de vins excel·lents, entre els quals hi ha 10 vins elaborats amb trepat.

Puntuacions dels vins de la DO Conca de Barberà de més de 90 punts:

  • 95: Grans Muralles 2017 de Família Torres
  • 94: Milmanda 2018 de Família Torres
  • 93: La Font Voltada 2016 del Celler Abadia de Poblet
  • 92: Abadia de Poblet Blanc 2018 del Celler Abadia de Poblet
  • 92: Julieta 2019 de Celler Mas Foraster
  • 92: Tossal de la Salut 2018 del Celler Abadia de Poblet
  • 92: Vega Aixalà Caliu 2014 de Celler Vega Aixalà
  • 92: La Font Voltada 2017 del Celler Abadia de Poblet
  • 91: Josep Foraster Trepat 2019 de Celler Mas Foraster
  • 91: Vega Aixalà La Font dels Aubacs 2017 de Celler Vega Aixalà
  • 91: Pólvora 2019 de Vins de la Memòria
  • 91: Sons de Prades 2019 de Família Torres
  • 91: Mas de la Pansa Trepat 2017 de Celler Mas de la Pansa
  • 90: Vega Aixalà Garnatxa Vilanova 2015 de Celler Vega Aixalà
  • 90: Domenio Trepat 2016 de Domenio Wines Cellers Domenys
  • 90: Vega Aixalà Samsó 2015 de Celler Vega Aixalà
  • 90: Carles Andreu Trepat 2018 de Celler Carles Andreu
  • 90: Manuela Ventosa 2017 del Celler Rendé Masdéu
  • 90: Josep Foraster Blanc Selecció 2019 de Celler Mas Foraster
  • 90: Abadia de Poblet Negre 2018 del Celler Abadia de Poblet
  • 90: Ànima Nua Cor Viu 2019 de Domenio Wines Cellers Domenys
  • 90: Les Gallinetes 2019 de Celler Mas Foraster

En resum, podem veure un total de 17 vins negres amb 90 punts o més, mentre que només trobem 5 blancs.

Els caps de cartell de les puntuacions són el Grans Muralles 2017 i Milmanda 2018 de Família Torres que torna a situar aquests dos vins a dalt de tot amb 95 i 94 punts respectivament.

Aquest any destaquen els cellers Abadia de Poblet i Vega aixalà aconseguint col·locar cadascun 5 de les seves referències per sobre dels 90 punts. Però sobretot cal destacar la bona puntuació del trepat 100% La Font Voltada 2016 d’Abadia que s’erigeix com el millor trepat amb 93 punts. Aquesta nota esdevé la millor puntuació per un trepat 100%.

Amb 92 punts trobem també el trepat Julieta 2019 de Celler Mas Foraster, un elaborador que també destaca en aquesta guia amb 4 vins entre els millors.

A la franja dels 91 punts hi veiem el trepat de Mas de la Pansa Trepat 2017 i amb aquesta puntuació per primer cop el Pólvora 2019 de Vins de la Memòria.

I si mirem la zona dels 90 punts hi apareixen 4 trepats més: el Domenio Trepat 2016 de Domenio Wines Cellers Domenys, el Carles Andreu Trepat 2018 de Celler Carles Andreu. I els cupatges amb trepat Abadia de Poblet Negre 2018 del Celler Abadia de Poblet i Les Gallinetes 2019 de Celler Mas Foraster. Tancant la llista dels vins de 90 punts trobem els vins Manuela Ventosa 2017 del Celler Rendé Masdéu, Vega Aixalà Samsó 2015 de Celler Vega Aixalà, Ànima Nua Cor Viu 2019 de Domenio Wines Cellers Domenys i Josep Foraster Blanc Selecció 2019 de Celler Mas Foraster.

Des del Consell Regulador es valora molt positivament els resultats obtinguts a la Guia, ja que hi ha un bon nombre de referències de vins qualificats d’excel·lents i, en general, hi ha un gran nombre de vins que s’aproximen als 90 punts, qualificats com a “Molt bons”. Bernat Andreu, president de la Denominació, valora els resultats positivament i recalca la bona feina dels cellers de casa: “cada cop més es demostra la bona feina dels viticultors de la Conca en treballar totes les varietats i especialment el trepat. És una bona recompensa que la crítica especializada reconegui aquest esforç per aproximar-se a l’excel·lència i transmetre el nostre caràcter únic“.

A l’igual que en edicions anteriors, Peñín publica les puntuacions dels seus tastos recents en la versió online de la Guia Peñín, el que permetrà als subscriptors conèixer, en primícia i mesos abans de la publicació de la Guia impresa, les qualificacions dels seus vins favorits. Aquesta vegada les puntuacions venen acompanyades per un article de la Guia sobre la DO Conca on destaca el trepat com el seu màxim exponent. Al text, titulat “Conca de Barberà y la trepat, lo local y mediterráneo” parla de les qualitats i història d’aquesta varietat autòctona mencionant la Conca com la “cuna de la trepat”.