Les 11 denominacions d’origen vitivinícoles catalanes (DO Alella, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers de Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat, DO Tarragona i DO Terra Alta) han unit esforços per promoure el consum de vi català, en una campanya pionera al sector. Sota el lema Gaudeix del que és bo #ViCatalà, les DO busquen apropar al consumidor que viu a Catalunya als vins catalans amb Denominació d’Origen, vins que garanteixen la proximitat i la qualitat.

La campanya, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), és la resposta conjunta a la situació anòmala que pateix el sector a Catalunya, on els vins més consumits no són els vins de proximitat.

Els canvis en els hàbits de consum i de vida, així com el distanciament respecte al segment de consumidor més jove, fan més necessària que mai una acció unitària que posi en valor el producte de gran qualitat dels més de 10.000 viticultors i viticultores i dels 850 cellers que hi ha al territori, i que troben en els consells reguladors de les denominacions d’origen el seu òrgan més representatiu.

La campanya conjunta compta, en una primera fase, amb diferents plataformes de divulgació, com ara la web www.gaudeixdelqueesbo.com, on els usuaris poden jugar per saber quina és la DO catalana que millor els representa, i perfils a xarxes socials com Facebook i Instagram. Les accions s’aniran desplegant al llarg dels pròxims mesos amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de potencials consumidors i consumidores de vi català.

La importància de les denominacions d’origen
El segell d’una DO garanteix al consumidor l’estricte control i certificació dels vins, assegurant així la qualitat del producte i la seva seguretat alimentària.

En el cas de Catalunya, a més, les 11 denominacions d’origen constitueixen un mosaic divers i ric, on cada una té les seves singularitats, al mateix temps que comparteixen una història mil·lenària que ens transporta a temps de fenicis i romans.

I és que la vinya i la viticultura han estat molt arrelades a la nostra cultura i al nostre paisatge típicament mediterrani. No en va, el vi forma part de la nostra rica dieta mediterrània que, amb la seva diversitat, ens convida a acompanyar-la amb els sabors i els aromes dels vins catalans.