Joseba Cruz, xef de Le Clandestin (Navàs), ha estat guardonat amb el premi Cuiner 2021 i també ha rebut el reconeixement de cuiner més sostenible d’entre els 6 finalistes. La selecció de candidats ha estat realitzada per un consell assessor integrat per especialistes en gastronomia. El guanyador s’ha escollit per votació popular a través del web de La Vanguardia i per un comitè d’experts professionals format per 20 persones. Ha guanyat el que ha sumat millor puntuació, ponderant un 70% per les votacions populars i un 30% pels vots del jurat professional. Els altres finalistes han estat Ludwig Amiable, del restaurant Palo Verde, de Barcelona; Jan Fargas, del restaurant Les Voltes de Sant Sebastià, de Moià (Moianès); Germán Franco i Marta Rombouts, del restaurant Al Marge, de Badalona: Ricardo Radice i Giulia Gabriele, del restaurant Fishology, de Barcelona i Javier San Vicente i David López, del restaurant Taberna Noroeste, de Barcelona.

Productes més innovadors
D’altra banda, s’han conegut també els guanyadors dels Premis InnoFòrum, que són un reconeixement a la innovació de la indústria del foodservice i l’artesania alimentaria en la gastronomia, així com també, a la sostenibilitat, motiu pel qual s’ha creat una nova categoria destinada a premiar els valors de la sostenibilitat en els productes presentats.

Com a producte més innovador, el guardonat ha estat l´essència de sobrassada Ànima, de La Cinquena Gamma, i reconeixement accèssit a la Oliva Lïquida de la firma Caviaroli en col.laboració amb Albert Adrià. En la categoria de gust més original, el premiat ha estat el Paté Rústic Gall del Penedès IGP de Mallart Artesans Xarcuters; i en la de packaging més creatiu el Vermut Xalar amb mistela de l´empresa Coca i Fitó. Per la seva banda, el premi Producte més sostenible ha recaigut en la cervesa Lat Cub d´Estrella Damm.